Itt sütireceptekkel bővülhettek!
Krémes:
1 csomag mirelit leveles tészta
1,8 l víz
6 tasak vaníliás pudingpor
4 tasak vaníliás cukor
9 tojásfehérje
45 dkg porcukor
A kész leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez, (valamivel nagyobbak is lehetnek, az összehúzódás miatt), majd külön-külön megsütjük. A krémet melegen öntjük rá, mert később a krém ,, törik". A másik kisült lapot egyforma kockákra vágjuk és a krém tetejére helyezzük. A kockák mentén éles késsel felszeleteljük. Lapos tálra helyezzük és porcukorral meghintjük. Krém: a cukorból 9 kanállal a 9 tojásfehérjébe teszünk, amit kemény habbá verünk. A vízben megfőzzük a vaníliás pudingot a maradék cukorral, a habot a még forró pudingba kell keverni. Egy hablapáttal a legegyszerűbb. Nem verjük, csak szépen kevergetjük, alulról fölfelé lapátoljuk. Fontos, hogy még forró legyen a puding. Kicsit hagyjuk a krémet hűlni, majd az alsó lapra egyenletesen ráhalmozzuk, végül rátesszük a felső lapot. Hideg helyen néhány órát állni hagyjuk.
Panna Cotta epres szósszal:
38 g cukor
150 g eper (akár mirelit is lehet)
1 rúd vanília
4 g zselatin
50 g cukor
250 ml tejszín
250 ml tej
leheletnyi őrölt kardamom
1. Előkészítjük a poharakat. 2. Először az epres szószt készítjük el. Az epret és a kristálycukrot egy edénybe tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt darabos szószt főzünk belőle. Vigyázzunk, mert könnyen leég! A kész szószt elosztjuk a poharak aljába, minden pohárba tegyünk egy púpos evőkanálnyit.
3. Most maga a Panna Cotta, azaz a tejpuding elkészítése következik. Félbevágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a héjat is beletesszük egy fazékba az összes tejjel és a tejszínnel, valamint az őrölt kardamommal együtt. 4. A kristálycukrot alaposan összekeverjük a zselatinporral egy kis tálban. 5. A tejes keveréket közepes lángon felforraljuk. 6. Ha felforrt a tejes alap, zárjuk el a gázt, vegyük ki a vaníliarudat, és öntsük bele a zselatinos cukrot. Keverjük pár percig - legalább 5 perc -, míg a cukor és a zselatin teljesen fel nem oldódik. 7. Egy finom szűrőn keresztül, az eperszószra, a poharakba szűrjük a tejpudingot. Ha megvagyunk, tegyük őket a hűtőbe, és hagyjuk 6 óra alatt meghúzni a tejpudingokat. Figyelem! A tejpuding ilyenkor még hígan folyós! Ez ne ijesszen meg senkit, a hűtőben meg fog kötni! 8. Ha kihűltek mentalevéllel díszíthetjük őket.
"Akkord" torta:
4 db tojás
20 dkg Rama
20 dkg porcukor
25 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
50 dkg túró
10 dkg Rama
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
2 ek. étkezési keményítő
4 tojás
20 dkg meggy
1 csomag zselatinpor
A Ramát összekeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojássárgát, a sót, a sütőport és a lisztet, majd összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és összekeverjük. A tészta 1/4-ébe tegyünk kakaóport. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük a fehér tésztát és elsimítjuk. Erre a tésztára hegyekben, más helyekre rárakjuk a tésztát, de úgy, hogy ne érjenek egymáshoz és nem kell elsimítani. A krém elkészítése következik. A Ramát felolvasztjuk, hozzáadjuk a túrót, a cukrot és felverjük. Tegyük bele a keményítőt, a vaníliás cukrot és keverjük el még egyszer. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat. A krémet a tésztára tesszük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180°-on megsütjük. Mikor kihűlt, rátesszük a kimagozott meggyet és az írás szerint elkészített zselatint ráöntjük. Hűtőbe tesszük.
A legcsokisabb muffin:
fél kiskanál szódabikarbóna
20 dkg étcsoki
10 dkg tejcsoki
10 dkg Rama
1 tojás
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
22 dkg liszt
fél kiskanál sütőpor
csipetnyi só
Az étcsoki felét a tejcsokival lábasba tördeljük, a Ramát hozzáadjuk, kevergetve kis lángon felolvasztjuk, és félrehúzzuk. A tojást a kétféle cukorral 3-4 perc alatt jó habosra turmixoljuk. Az olvasztott csokit és a tejfölt hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, és a sóval összeforgatjuk, majd az előzőekbe dolgozzuk. A maradék étcsokit apróra vagdaljuk, és ezt is hozzáadjuk. A muffin sütőt kikenjük, vagy kapszlikat teszünk bele, majd háromnegyedig töltjük a tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon 22 percig sütjük. Ha frissen kínáljuk, még folyik benne a csoki!